Skovlen under affaldet

- et kompostprojekt i Benin, Vestafrika.

Byen Porto Novo og dens omegn er blevet sundere, rigere og renere. Et projekt (Center for Bearbejdning af Husholdningsaffald) med hovedkvarter i landsbyen Tohoué indsamler husholdningsaffald i området samt vandhyacinter fra den nærliggende lagune. Efter sortering blandes det økologisk nedbrydelige affald med vandhyacinterne. Herved dannes en kompost, der gør det muligt at dyrke den sandede jord året rundt og høste grøntsager af en kvalitet, der har overrasket befolkningen. Ca. 40 arbejdspladser finansieres ved salg af kompost og grøntsager til nabolagets landbrug og husholdninger. Centeret omfatter også et glasværk til udnyttelse af glasset i affaldet, og der holdes køer, grise, høns, snegle m. v. samt fisk i dambrug.

Centeret er en del af organisationen Emmaüs Tohoué, medlem af Emmaus International, stiftet af Abbé Pierre. Genvej til Udvikling har samarbejdet med projektet ved at sende fræsere og andre haveredskaber og ved at hjælpe med finansieringen af en økologisk jordbrugsskole.

Benin er fattigt, men fredeligt, og demokrati, ytringsfrihed og menneskerettigheder har det bedre end i de fleste afrikanske lande. Den verdensberømte sangerinde, Angélique Kidjo, er født i Benin, tilfældigvis i byen Ouidah, som har været verdenshistoriens største slaveudskibningshavn.

Medarbejder på Emmaus Internationals sekretariat, Emmanuelle Larcher, har taget lysbilleder i kompostprojektet, og Genvej til Udvikling har modtaget kopier af disse billeder. Og man kan se to af Emmanuelles fotografier, hvis man klikker på menupunktet Billeder fra Tohoué.

Opdateret d. 24.4.2024