Græsrødder i Syd og Nord

Uanset hvor fattig, ulykkelig og ensom man er, kan den enkelte skabe en mening med tilværelsen ved at gøre noget for andre. Gennem mere end 50 år har Emmaus-bevægelsen, stiftet af Abbé Pierre, skabt samarbejde mellem fattige i Syd og Nord og i praksis vist eksempler på livsformer, som er økologisk forsvarlige og solidariske i forhold til medmennesket. Bevægelsen ønsker at hjælpe enhver, der er i nød og det på en sådan måde, at der også rokkes ved nødens årsager.

Klunseriet, som gengiver brugte ting deres værdi, er den vigtigste arbejdsform i Emmaus; men mange medlemsorganisationer sælger varer fra u-lande sideløbende med eller i stedet for genbrugsvirksomhed. Emmaus har arbejdet i Danmark siden begyndelsen af tresserne, og i 2006 repræsenteres bevægelsen af U-landsforeningen Svalerne, Emmaus Samfundet i Aalborg og Genvej til Udvikling.

Et foredrag om Emmaus og Abbé Pierre kan handle om, hvordan det hele startede i efterkrigstidens Paris, da mange frøs og sultede; men det kan også komme ind på forskellige samarbejdsformer i fortid og nutid: mellem klunsere i Århus og klunsere i Chile, mellem den belgiske Emmaus-organisation, Terre, og befolkningen i en ørkenlandsby i Mali eller mellem europæiske Emmaus-grupper (herunder Genvej til Udvikling) og et projekt i Benin, Vestafrika, som indsamler og komposterer husholdningsaffald og driver økologisk gartneri.

Emmaus drager næsten altid den erfaring, at det nytter at gøre en indsats - bl. a. i kraft af tætte lokale kontakter.

Foredraget indrettes efter, hvem det holdes for. Der kan medbringes lysbilleder, og der kan også medbringes en mindre salgsudstilling med kunsthåndværk m. v. fra u-lande. Ring til Jørgen Olsen (9856 2994) og aftal nærmere! Jørgen Olsen har arbejdet i Emmaus siden 1969 og vil krydre foredraget med personlige oplevelser. Tilhørere karakteriserer ofte disse foredrag som livsbekræftende oplevelser.


Klik her for alle Genvej til Udviklings foredragstilbud!