Fremstilling af håndværksprodukter

Selv om kvægavlen er den altdominerende aktivitet i Amataltal-zonen, er der dog en lille smule spredning af afhængigheden af den, idet 15-20 pct. af befolkningen helt, men især delvist, lever af fremstilling af håndværksprodukter.

Kvinderne producerer bl.a.
  • Flettede skåle og andre fletvarer af fibre af doum-palmen, som vokser i savannen et par hundrede kilometer mod syd.
  • Armringe af palmefibre med omviklede plastiksnore.
  • Punge og andre lædervarer, som fremstilles af huder fra geder og får.
  • Bâtaskrin, dvs. skrin, som fremstilles af huder og mavesække fra kvæg og kameler og forsynes med mønstre, som graveres med nåle.
  • Træskeer.
Grupper af mænd, som har været håndværkere i generation efter generation, producerer bl.a.
  • Halskæder og andre smykker af sølv samt onyks og agat.
  • Sadler til kamelerne og køkkenting til husholdningerne.
Hvis man ser bort fra sadlerne og køkkentingene, er der langt overvejende tale om effekter, som sælges til turister, eller som eksporteres.

Amataltal gennemskæres af den asfalterede vej, som fører fra hovedstaden Niamey og andre byer i det sydlige Niger op til regionshovedstaden Agadez. En del turister, lastbilchauffører og andre rejsende stopper af og til op i Amataltal, ikke mindst for at handle i de små butikker, som drives af landsbyens hausa-befolkning. Det forekommer dog også, at de køber ind af håndværksprodukterne, som især sælges fra en butik, der passes af la Coopérative d’Amataltals formand, Daouda Alhassane.

Eksporten foregår indtil videre gennem Genvej til Udvikling (GtU), som indkøber håndværksprodukter, når vi aflægger besøg, og sælger dem i Danmark. GtU sælger varerne til butikker, især knyttet til den ligeværdige handel, www.fairtrade.dk; men GtU benytter også lejligheden til at forsøge salg af Kooperativets varer, når foreningen holder foredrag eller deltager med en stand på møder eller i forbindelse med byfester og lignende.

Se også Ude i verden og U-landhandel.

Vend tilbage til introduktionen til La Coopérative d'Amataltal